Πρόσφατα η ΑΑΔΕ ξεκίνησε την αποστολή emails προς τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δηλωμένες ταμειακές μηχανές ή φορολογικούς μηχανισμούς και δεν έχουν στείλει τις λιανικές συναλλαγές τους στο σύστημα esend.
Τα emails αυτά πήγαν σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένες ενεργές ταμειακές ή φορολογικούς μηχανισμούς ανεξάρτητα εάν εκδίδουν λιανικές πωλήσεις. Το κριτήριο υπήρξε η ενεργή ταμειακή και η μη αποστολή πληροφορίας στο σύστημα esend.
Ποια είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις με παλαιότερες αποφάσεις (Α.1171/3.8.2021) που οδηγήθηκαν με συνεχείς παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία τις 31/10/2022, θα έπρεπε να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν στην ΑΑΔΕ προκειμένου να στέλνουν αυτόματα (διαβιβάζουν) τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδουν με τη χρήση αυτών των ταμειακών και μηχανισμών στο πληροφοριακό σύστημα «esend».
Για το esend από 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να είναι όλες οι ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο προκειμένου να μπορούν να διαβιβάζουν στο esend τα δεδομένα των λιανικών συναλλαγών τους.
Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη σχετική νομοθεσία (ν4308/2014 – ΕΛΠ) ως προς το ποιοι είναι υπόχρεοι να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τους με τη χρήση Φορολογική Ηλεκτρονικού Μηχανισμού ή Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής.
Με τη νέα υποχρέωση και λόγω των σημαντικών ποινών που προβλέπονται για τη μη διαβίβαση, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες, να οργανώσουν μια νέα ελεγκτική διαδικασία προκειμένου να ελέγχουν τις διαβιβάσεις στο σύστημα esend. Ουσιαστικά να παρακολουθούν τη σωστή επικοινωνία των ταμειακών τους και τη διαβίβαση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.
Τρόπος ελέγχου του esend
Πως ελέγχουμε εάν γίνονται σωστά οι διαβιβάσεις των ΦΗΜ ή εκκρεμούν διαβιβάσεις.
Θα πρέπει με τους κωδικούς taxisnet της εταιρείας να επιλέξουμε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβούμε στην εφαρμογή esend.
Επιλέγουμε:
https://www1.gsis.gr/tameiakes/myweb/esend.php
Στη συνέχεια επιλέγουμε επιχειρήσεις εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet και το κουμπί Σύνδεση.
Στην ενότητα βοηθητικά επιλέγουμε Καταγραφές υποβολών αρχείων S.TXT.
Εδώ βλέπουμε αναλυτικά όλες τις προσπάθειες διαβίβασης των ΦΗΜ.
Προσοχή στη στήλη με το λεκτικό μήνυμα όπου μπορεί να αναγράφει το λάθος π.χ. Λείπει το προηγούμενο Ζ από το…..
Αυτή η περίπτωση είναι όπου δεν διαβιβάζει ο ΦΗΜ καθώς λείπουν στοιχεία και έχουν κολλήσει ως εκκρεμότητα διαβίβασης τα επόμενα Ζ.
Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν (Εταιρικής οντότητας σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εγκαταστάτη ΦΗΜ) είναι :
Επιλέγοντας επιστροφή για να εμφανιστεί η προηγούμενη οθόνη επιλέγουμε το πρώτο λεκτικό στην ενότητα ΕΑΦΔΣΣ – Ταμειακές – Διόρθωση ΑΜΔΙΚΑ – AES KEY – Eταιρεία συντήρησης όπου στο κουμπί με το λεκτικό φίλτρο εισάγουμε τον αριθμό μητρώου της ΦΗΜ ή της ταμειακής την επιλέγουμε την συγκεκριμένη γραμμή επιλέγοντας στο αναδυόμενο μενού την επιλογή παράκαμψη χαλασμένου s.txt.
H ΑΑΔΕ προβάλει μήνυμα επιβεβαίωσης όπου πρέπει να εισάγουμε τον κωδικό επιβεβαίωσης 1234.
Με τον παραπάνω τρόπο ξεκολλάει η διαδικασία εφαρμόζοντας παράκαμψη του χαλασμένου Ζ και προχωρά η διαβίβαση των υπόλοιπων Ζ προς το esend.
Προσοχή !!
Μέσω της νέας εφαρμογής «appodixi» οι πελάτες των επιχειρήσεων μπορούν σκανάρωντας το QR CODE της απόδειξης, να δουν εάν η απόδειξη τους έχει σταλεί στο esend και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να καταγγείλουν το γεγονός στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Πρόστιμα – Ποινές μη διαβίβασης
Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων λιανικών συναλλαγών στο πληροφοριακό σύστημα esend της ΑΑΔΕ
Υπενθυμίζουμε ότι από την 31η.10.2022 και εφεξής ισχύουν κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων λιανικής στο πληροφοριακό σύστημα esend, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 173 και 174 του ν. 4972/2022:
Παράβαση | Πρόστιμο σε επιχείρηση με απλογραφικό λογιστικό σύστημα | Πρόστιμο σε επιχείρηση με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα |
Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής για πράξεις που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. | 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου και όχι μικρότερο από 250 ευρώ | 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου και όχι μικρότερο από 500 ευρώ |
Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α | 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο | 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο |
Υποτροπή | Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου των ανωτέρω κυρώσεων |
Αναστολή επαγγελματικών εγκαταστάσεων
Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται:
α. άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση πλέον των δέκα (10) παραστατικών λιανικών συναλλαγών, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν διαβιβάστηκαν τα παραστατικά υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ,
β. αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών λιανικής πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,
γ. αμελλητί για δέκα (10) ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β, διαπιστώνεται η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Επισήμανση:
Οι κυρώσεις του ν. 4972/2022 για τη μη διαβίβαση των λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ, αφορούν στη διαβίβαση στο πληροφοριακό σύστημα esend της ΑΑΔΕ και δεν αφορούν στην υποχρέωση διαβίβασης των λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ με τον τρόπο που προβλέπει η Α.1138/2020 για τις συναλλαγές του 2022.
Αυτονόητο είναι ότι όταν δεν υπάρχουν λιανικές συναλλαγές μέσω ΦΗΜ δεν τίθεται επιβολής των ως άνω προστίμων.
Επίσης, διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1068/2015 (άρθρο 8) και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των κατόχων/χρηστών ΦΗΜ, εκδίδεται Ζ μετά την πάροδο 24 ωρών από την πρώτη συναλλαγή μετά το τελευταίο Ζ.
Προτάσεις – Ενέργειες
Με δεδομένο ότι οι κυρώσεις μη διαβίβασης είναι σημαντικές σας προτείνουμε να ελέγξετε την ανάγκη χρησιμοποίησης των φορολογικών μηχανισμών ή ταμειακών μηχανών που είναι ενεργές στην επιχείρηση.
Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιείτε λιανικές συναλλαγές ή πραγματοποιείτε αλλά ανήκετε στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης των ταμειακών σας προτείνουμε σε συνεννόηση με τον τεχνικό σας να φροντίσετε για την διακοπή της λειτουργίας τους.