Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστά μια πολύ σημαντική απειλή. Για την αντιμετώπισή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2021/1119 /30-06-2021 («Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος»), ο οποίος υποχρεώνει τα κράτη μέλη σε υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως προς τις εθνικές εκπομπές καθαρών αερίων του θερμοκηπίου με ενδιάμεσο στόχο την μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών κατά 55% έως το 2030. Ο στόχος αυτός απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή πολλές χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει Εθνικούς Κλιματικούς νόμους.
Στις 26 Μαΐου 2022, η Ελληνική Βουλή ψήφισε τον Ν. 4936/2022 με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 105/A/27-05-2022) ο οποίος εντάσσεται στην ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε εδώ το κείμενο της εταιρείας Resight που ασχολείται ειδικά με τα θέματα του κλιματικού νόμου, στο οποίο θα βρείτε περιληπτικά τις υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.